Jan Lenoir en Joke Meijer, zijn dik tevreden met hun rijtjeshuis van A. Alberts in Meerzicht. Foto: Simone Langeveld
Jan Lenoir en Joke Meijer, zijn dik tevreden met hun rijtjeshuis van A. Alberts in Meerzicht. Foto: Simone Langeveld Foto:

Wonen en groeien in New Town Zoetermeer

Actueel 23 keer gelezen

Simone Langeveld

In 1968 komt Joke Meijer samen met haar toenmalige partner vanuit het overvolle ouderlijke huis in Rijswijk in Zoetermeer wonen. Op negen hoog, Ambachtsherenlaan 1642 en later op nummer 1638 (vierkamerwoning) is ze bevallen eerst een dochter en daarna een zoon. Ze schrijven zich in 1973 in voor een cascoproject want de grote wens was: een huis op de grond.

Zoetermeer - Het was het project met ‘woondekken’, waarin ook een aantal grondgebonden woningen getekend was. Het huis werd op papier gekocht en moest zelf worden afgebouwd. Joke: “Dat wilden en konden we niet en dat gold gelukkig voor meer mensen. We vonden uiteindelijk een aannemer die het wilde doen. Overigens is een deel van deze woningen wel degelijk door kopers zelf afgebouwd.” Het was allemaal spannend, een experimenteel project met dubbel grondgebruik en ‘ondergrondse’ parkeergarages. Niet je auto voor de deur parkeren maar rustige verkeersvrije-straatjes en volop ruimte voor plantsoen en groen. Het werd door de toenmalige minister zelfs bekroond met het predikaat “experimenteel”. Joke: “We gingen bij alles kijken en baggerden van Palenstein door de polder naar de plek in Meerzicht, naar de eerste paal, muur en verdieping.” Ze zagen het huis groeien en daarna de omgeving van het huis. En ook Joke groeide mee net als haar kinderen, die direct rondom het huis een fantastische speelruimte vonden in het groen. Inmiddels woont Joke ruim 45 jaar in dit huis. Al jaren met haar tweede man Jan Lenoir. Beiden zijn bekende gezichten in het Zoetermeerse kunstwereldje. Joke: “Het is zo’n geweldig huis met een perfecte indeling en plattegrond. Ik geniet van een open keuken zonder dat ik zicht heb op een rommelig aanrecht en weet je dat aan de voorzijde boven de keuken een mooie lichte vide was? De berging annex bijkeuken is ook zo praktisch.” De huizen hebben lange kappen aan de voorzijde en een korte kap aan de tuinkant. Joke: “In dit rijtje van zes huizen nog wonen nog vier eerste bewoners wonen. Dat is best bijzonder toch?”

Uit de krant