Afbeelding
Foto:

Dag van de Architectuur in Zoetermeer

Actueel 3 keer gelezen

ZOETERMEER - Het belooft dit jaar op zaterdag 12 september vanwege Corona een bijzondere Open Monumentendag te worden. Bij de meeste monumenten moet u zich vooraf aanmelden, gelden speciale coronamaatregelen, zijn er openluchtactiviteiten of is een virtueel bezoek mogelijk.
Bovendien is de Dag van de Architectuur verplaatst van juni naar het weekend van Open Monumentendag. Dat biedt een extra interessant programma bestaande uit oude en nieuwe gebouwen.
In het programmaboekje dat door beide organisaties is samengesteld, op de website van het Comité Open Monumentendag Zoetermeer (www.openmonumentendag.nl) én op de website www.ArchitectuurPuntzoetermeer.nl vindt u alle informatie.
Het programmaboekje is vanaf begin september verkrijgbaar in het Stadhuis Forum, bij boekhandel De Kler in het Stadshart, bij het Historisch Genootschap Oud Soetermeer in de Dorpsstraat 132 en op 12 september bij de verschillende opengestelde monumenten en gebouwen.

Open Monumentendag 2020

Leermonument en Klassendag

Thema van Open Monumentendag 2020 is Leermonument. In scholen maar ook in andere bijzondere gebouwen valt er steeds iets anders te leren; van het gebouw en de geschiedenis daarvan, of door een speciale activiteit die daar plaats vindt. Ook wordt dit jaar voor het eerst in Zoetermeer de Open Monumenten Klassendag voor de bovenbouw van enkele basisscholen georganiseerd.
De Nicolaaskerk, Oude Kerk, Adventskerk, Pelgrimskerk en Vredekerk zijn geopend en bieden een interessant programma. Speelboerderij Het Buitenbeest, gevestigd in een monumentale boerderij, heeft op zondag 13 september een speciaal programma voor kinderen. Van molen De Hoop is alleen de winkel en het molenplein geopend. De bovenverdieping is in verband met corona gesloten. Ardito Fotografie heeft daarvan een scan gemaakt zodat deze via een link op de website van Open Monumentendag Zoetermeer toch virtueel is te bezoeken. In de historische boomgaarden Hof van Seghwaart en Zoete Aarde zijn er openluchtactiviteiten die vooral voor kinderen leuk zijn. Ook de Watertoren in Rokkeveen en de Tangogarage in Palenstein zijn geopend. De harmonie Kunst & Vriendschap speelt op het plein in de Dorpsstraat.

Scholen komen vooral aan bod wanneer u een wandeling maakt door de Dorpsstraat en zich via het programmaboekje of website van Open Monumentendag laat informeren. Halverwege kunt u in het gebouw van HGOS de tentoonstelling ‘Leren in Zoetermeer’ bezoeken met foto’s en film. Eindpunt van de wandeling is de voormalige school Kleutervreugd, nu in gebruik bij de stichting Welzijn Zorg Doven. Hier kunt u een workshop gebarentaal speciaal voor horenden volgen.

Dag van de Architectuur 2020

Publieke Zaak en fotowedstrijd

Het is op 12 september ook Dag van de Architectuur in Zoetermeer Thema van de verplaatste Dag van de Architectuur 2020 is Publieke zaak. Een ruim thema dat prima aansluit op dat van de Open Monumentendag dit jaar!

Vanuit het comité Dag van de Architectuur zijn fietsroutes en een kinderspeelroute samengesteld en u kunt op inschrijving nieuwe gebouwen bezoeken. U kunt uw stem uitbrengen op een nieuw gebouw dat is genomineerd voor de Zoetermeerse architectuurprijs: de Gemma Smid – prijs. Daarnaast zorgt Parkour Disciplines voor demonstraties free-running op diverse locaties in de stad. Last but not least: kunt u als deelnemer aan de Open Monumentendag en/of Dag van de Architectuur 2020 meedoen aan een fotowedstrijd. Door juist de grens tussen binnen en buiten van een gebouw te fotograferen: maak een mooie foto van een entree.

Heel graag tot ziens op 12 september. Check voor de precieze tijden en eventuele wijzigingen in verband met Corona het programmaboekje of de websites: www.openmonumentendag .nl en www.architectuurpuntzoetermeer.nl .

Uit de krant