Debora van Velzen. (foto: ArindaFotografie)
Debora van Velzen. (foto: ArindaFotografie) Foto: ArindaFotografie

“Ik gun ieder kind zo’n groei”

Actueel 68 keer gelezen

Debora van Velzen (41) heeft zes maanden geleden het kindertrainingsprogramma Boksend Groeien opgericht. Ze begon met het verkopen van accessoires voor kinderkamers, maar ze mistte het contact met mensen en in het bijzonder de kinderen. Dus vond Debora dat het roer moest worden omgegooid, ze verkocht haar bedrijf en ging de hbo opleiding kindercoaching volgen. Vijf jaar geleden kwam Debora voor het eerst in aanraking met kickboksen. “Eigenlijk had ik niet zo veel met de vechtsport, maar het maakte mij nieuwsgierig. Met andere sporten bedacht ik altijd wel iets om niet te gaan, terwijl ik nu echt alles afzeg om te kunnen kickboksen.”

Door Nathalie de Jong

Zoetermeer - Hoe heeft u ervaren wat boksen met mensen kan doen?

“Zelf heb ik nooit zo veel zelfvertrouwen gehad. Mensen denken vaak van wel omdat ik heel makkelijk praat, maar van binnen voelde dat toch vaak anders. Het boksen heeft dat echt enorm veranderd. Je leert je grenzen opzoeken en aangeven. Je krijgt meer zelfvertrouwen omdat je moet incasseren in zo’n spel. Door te boksen kan je zowel fysiek als mentaal meer aan.”

Hoe ziet een training eruit?

“Ik heb zowel individuele trajecten als groepstrainingen. Eerst maak ik de kinderen bekend met de gym. Dat is natuurlijk groot en er hangen bokszakken dus in het begin is dat wel spannend. Ik leer ze de basis van sterk staan, ademen en leren focussen. Alles doen we door middel van boksen, spelletjes en gesprekken. De kinderen werken op die manier aan een eigen doel in het leven.

Voor wie is Boksend Groeien?

“Deze trainingen zijn voor ieder kind geschikt. Ik heb kinderen met allerlei hulpvragen. Dat gaat van ADD, ADHD naar autisme, woedeaanvallen, kinderen die gepest worden of zelf pesten of gewoon kinderen die wat meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken en geen specifieke hulpvraag hebben. Een groot deel van dit programma is emotieregulatie, daarbij moet je het ene kind wat afremmen en het andere kind een beetje stimuleren. Op dit moment richt ik mij voornamelijk op kinderen tussen de 5 en de 12 jaar. Ik wil kinderen van jongs af aan al meegeven hoe belangrijk het is om zelfvertrouwen te hebben en om je grenzen aan te geven. Uiteindelijk is dit programma op iedere leeftijd toepasbaar.”

Waarom geeft u tijdens uw trajecten ook ouder-kind lessen?

“De interacties en gesprekken die bij ouder-kind lessen ontstaan, zijn echt ontzettend leuk. Ik sluit al mijn trainingen af met een ouder-kind les, zodat de kinderen kunnen laten zien wat ze geleerd hebben. Ze voelen zich dan natuurlijk ook heel stoer als ze tegenover hun vader of moeder in de ring staan. Tegelijkertijd komt er een enorme ontlading bij zowel de kinderen als de ouders. Ze zijn zo gegroeid en het is gewoon een mooie magie om dat te zien. Dus deze lessen zijn heel waardevol.”

Is er iets dat u belangrijk vindt om te vertellen?

“Ik gun ieder kind zo’n groei. Ik vind dat het behalen van een weerbaarheidsdiploma voor ouders net zo belangrijk moet zijn als zwemles. De kinderen krijgen van mij ook een diploma en een certificaat aan het einde van de training. Mijn toekomstmissie is dat de overheid zich meer inzet voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Op scholen is er veel aandacht om te leren, presteren en goede cijfers te halen, maar er is te weinig aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Kinderen moeten ook leren wie ze zijn, hoe ze moeten omgaan met andere kinderen, met pestgedrag, tegenslagen. Ze moeten leren hoe ze kracht uitstralen en hoe ze zelfvertrouwen moeten hebben om dingen te durven. Ik had gehoopt dat dit voor mij vroeger had bestaan. Ik heb een hele mooie jeugd gehad, maar ik had te weinig zelfvertrouwen waardoor ik veel dingen niet durfde.”

Debora heeft als doel om de leeftijdsgroep uit te bereiden: “Ik ben bezig met een weerbaarheidsprogramma voor tienermeiden. Dat is voor meiden die weinig zelfvertrouwen hebben, een laag zelfbeeld of die stoeien met eten. Nu met de tweede lockdown staan mijn trainingen stil, dus heb ik ruimte om dit te realiseren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09