Ton: “De mensen zijn zo blij. Voor sommigen gaat het om een uitje en zijn ze blij dat ze eindelijk eens het huis uit kunnen.” F: RM
Ton: “De mensen zijn zo blij. Voor sommigen gaat het om een uitje en zijn ze blij dat ze eindelijk eens het huis uit kunnen.” F: RM

Begeleid Vervoer zoekt begeleiders

Actueel 117 keer gelezen

UVV Begeleid Vervoer begeleidt al jaren mensen naar bijvoorbeeld het ziekenhuis, dagbesteding of familie. Het gaat om mensen voor wie het openbaar vervoer geen optie is, zelf geen vervoer hebben en ook geen familie of vrienden in de buurt hebben die kunnen helpen. UVV Begeleid Vervoer zoekt nieuwe chauffeurs/begeleiders voor dit mooie vrijwilligerswerk.

Zoetermeer - De afgelopen jaren is het gebruik van het begeleid vervoer alleen maar toegenomen. Ton Jense, bestuurslid UVV: “Oudere mensen blijven steeds langer op zichzelf wonen. Maar niet altijd hebben ze buren of familie in de buurt waarop ze kunnen terugvallen voor vervoer. Wij helpen deze mensen naar hun afspraken toe, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis, de kapper of familie. De nadruk ligt daarbij op de begeleiding. Denk bijvoorbeeld aan een mevrouw met beginnende dementie. Als ze naar het ziekenhuis moet, dan gaan onze chauffeurs met haar mee naar binnen. In principe gaan we niet mee de spreekkamer in, tenzij op speciaal verzoek.”

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de vraag naar begeleid vervoer iets teruggezakt. Helaas is het aantal inzetbare begeleiders ook afgenomen. Ton: “Een groot deel van onze vrijwilligers behoort tot de risicogroep. Vanzelfsprekend nemen wij alle RIVM-maatregelen bij het vervoer in acht, maar sommige chauffeurs willen uit voorzorg liever even niet rijden. Daarom zijn we nu dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers.”

Volgens Sjannie Hapke, zelf jarenlang chauffeur en nu medewerker op de planning, moet je als begeleider vooral een luisterend oor willen bieden. “Je moet het leuk vinden om mensen te helpen, tijd hebben en beschikken over een eigen auto.”

Sjannie vindt het dankbaar werk. “Mijn man is jaren geleden met dit werk begonnen en na zijn overlijden heb ik het overgenomen. Ik heb bijvoorbeeld jarenlang een mevrouw naar de dagbesteding gereden. Ze was altijd zo blij. Als bedankje gaf ze me vaak wat verse groente mee. Ik ga nu nog steeds bij haar op bezoek.”

Ook Ton heeft ritten gereden. “Op een gegeven moment zaten we zo krap in de chauffeurs dat we bijna ‘nee’ moesten verkopen. Toen hebben we als bestuur gezegd dat we zelf zouden gaan rijden. De mensen zijn zo blij. Voor sommigen gaat het om een uitje en zijn ze blij dat ze eindelijk eens het huis uit kunnen. Bij anderen gaat het om noodzakelijk vervoer, waarbij wij de enige mogelijkheid zijn. Het is heel mooi werk.”

Vrijwilligster Lieneke de Ruiter kan dat beamen. “Ik ben dit werk na mijn pensioen gaan doen. Het is heel flexibel werk en je kunt je dag zelf indelen. Het geeft veel voldoening. Het is een fijne invulling van de dag.” Meer informatie of interesse? Zie uvv-zoetermeer.nl/begeleid-vervoer of bel 079 2040808 op werkdagen van 9.00 tot 11.00 uur.

Renate Mamber

“Soms zijn wij de enige mogelijkheid”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Fascinating Jazz met vocalist Derk de Kloet 25 mrt, 16:59
Prikkelende theatervoorstelling van Theater in de Wijk
Theater in de Wijk van start in Meerzicht 25 mrt, 16:54
Sculptuur van Tilly Wils
Sculpturen Tilly Wils in de Keukenhof 25 mrt, 16:40
Heemkundige Bas Beaard geeft uitleg over de gebrandschilderde ramen van De Spar van glazenier en kunstenaar Rien van der Pol. Foto: Kees van Rongen
Hans van de Bunte hoopt op erfgoedcentrum na waardebepaling van collectie De Voorde 23 mrt, 10:48
Gedurende de hele dag, zaterdag 23 maart, krijgen klanten 15% korting op alles van de afdeling wonen & verlichting.
Opening van vernieuwde afdeling wonen & verlichting bij Bouwhof 22 mrt, 11:59
Het werd een spannende middag met verrassende uitslagen en negen medaillewinnaars in de groepen 3 t/m 8. Foto: pr.
Damtoernooi en damspel op IKC De Vijverburgh al jaren populair 22 mrt, 11:28
De Rolstoelvierdaagse gaat op 27 mei weer van start. Foto: pr
Ook dit jaar wordt er weer gerold door Zoetermeer 22 mrt, 10:19
Het Ebony Ensemble voert met acteur Valentijn de Jonge de voorstelling ‘Peter en de wolf’ uit in het Stadstheater Foto: Richard Jetten
Muzikale familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 22 mrt, 09:38