Sharon van Veen, dominee Rein Algera en Arianne Lodder klaar voor bijzondere kerstdiensten. Foto Kees van Rongen
Sharon van Veen, dominee Rein Algera en Arianne Lodder klaar voor bijzondere kerstdiensten. Foto Kees van Rongen Foto: kees van Rongen

Besloten kerkdiensten en nachtmis

Actueel 71 keer gelezen

De Protestantse Wijkgemeente Zoetermeer Noord (PWZN) heeft een veelzijdigheid aan kerkdiensten in de Ichthuskerk. De leden komen uit Seghwaert, Noordhove, Buytenwegh en De Leyens. De Ichthuskerk zat vorig jaar rond kerst tijdens de verschillende diensten stampvol met in totaal meer dan 1000 bezoekers. In de Nicolaaskerk kunnen 660 mensen de viering bijwonen. Bij de nachtmis vorig jaar stonden mensen zelfs buiten, omdat de kerk vol was. Dit jaar is dat anders.

Door Kees van Rongen

Zoetermeer - Via de kerkomroep (www.kerkomroep.nl) kunt u de verschillende diensten in de rk kerken Nicolaas, Doortocht, Genesareth, Tabor en Wijngaard, de protestantse Ichthuskerk, Oude Kerk, Pelgrimskerk, Oase, De Regenboog, Oosterkerk en Adventskerk volgen. Zie www.nicolaasparochiezoetermeer.nl en www.PWZN. Dominee Rein Algera, kerkelijk medewerker Arianne Lodder en jeugdouderling Sharon van Veen vertellen over de kerstvieringen in de Ichthuskerk. Arianne zet zich sinds augustus in om de verschillende generaties in de kerk met elkaar te verbinden. “Wat bindt de mensen, welke rol speelt geloof en zingeving. De verschillende interesses van mensen met elkaar verbinden. Neem bijvoorbeeld fotografie, zoiets is niet aan leeftijd gebonden. Ik denk ook aan met elkaar te gaan wandelen en tot gesprekken te komen. Helaas is dat in groepsverband nu niet mogelijk, maar wellicht later wel.” Op kerstavond is om 19.00 uur in de kerk de kinderkerstdienst, dit jaar uitsluitend voor kinderen die eraan meedoen. Door hen wordt een musical opgevoerd, belangstellenden kunnen thuis meekijken. Op eerste kerstdag is er om 11.00 uur een kerkdienst, zonder belangstellenden in de kerk, te volgen via Kerkomroep, met live kerstmuziek. “De kerstnachtdienst op kerstavond wordt online en interactief. We zitten in een aparte ruimte met een kerstboom. Muziek speelt een belangrijke rol, vooraf opgenomen met een band bestaande uit jonge muzikanten.” Via Zoom kunnen er bijna 100 mensen meedoen. Aan ouderen is ook gedacht,” zegt dominee Algera. “Vrijwilligers brengen in de wijk een kerstgroet thuis.” “Kerstmis is te belangrijk om niet te vieren,” vindt het pastorale team onder leiding van pastoor Jaap van der Bie van de Nicolaasparochie. “Het gaat ons als parochie aan het hart dat het kerkelijk leven nog steeds niet als vanouds is. Wij hebben rekening te houden met het virus en alle beperkende maatregelen. Hierdoor zien en spreken we elkaar als parochianen ook minder. We begrijpen, dat het voor velen een moeilijke tijd is. In het voorjaar hebben we als pastores een telefonische belronde gehouden. Mocht u behoefte hebben aan een gesprek, laat het ons weten,” stelt pastoor Jaap van der Bie nadrukkelijk. “De nachtmis 24 december om 22.00 uur in de Nicolaaskerk is noodgedwongen besloten, maar te volgen via livestream op You Tube, andere vieringen in de r.k. kerken kunnen maximaal door 30 personen worden bezocht en zijn te volgen via Kerkomroep. Trots ben ik op de talloze actieve vrijwilligers, die zich inzetten voor de medemens. Zij bezoeken eenzame ouderen, zijn actief in het Schuurtje en de Voedselbank.”



“Het winterdiner voor 90 eenzame ouderen, waaraan onze parochie mee zou doen, kan niet doorgaan. Vrijwilligers bezorgen die ouderen een kersttas met lekkernijen en een kerstgroet,” meldt pastoor Jaap van der Bie. “Meer activiteiten zijn en worden ontplooid. De zwakkere medemens verdient onze zorg.”

Kersttas voor ouderen

“Ook wordt dit jaar op 27 december de Top 2000 dienst gehouden in de Ichthuskerk via de Kerkomroep te volgen (17.00 uur). Er zijn vier gebedsmomenten met vier generaties (13 tot 75 jaar) met als thema: ‘Houd moed, en heb lief’. Het is vooral veel popmuziek, waarbij nadrukkelijk op de tekst inhoud is gelet. Voor tieners houden we een digitale escaperoom. Zij hebben behoefte aan andere activiteiten,” aldus Sharon.

Top 2000 en escaperoom

Kerstmis te belangrijk om niet te vieren

Kees van Rongen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje gisteren
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi gisteren
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam gisteren
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 18 apr, 10:07
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 18 apr, 10:06
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 18 apr, 09:05