Rob ten Bosch is een bekend gezicht 'Bij Bosshardt' Justus van Effenhove Zoetermeer én aan de Engelenburgstraat in Den Haag. Foto: SL
Rob ten Bosch is een bekend gezicht 'Bij Bosshardt' Justus van Effenhove Zoetermeer én aan de Engelenburgstraat in Den Haag. Foto: SL

Rob van het Leger ‘Bij Bosshardt’

Actueel 184 keer gelezen

De Haagse Rob ten Bosch heeft twee buurthuizen van het Leger de Heils onder zijn hoede. Sinds 1 januari 2020 valt dit binnen de Christelijke organisatie Leger des Heils onder de naamgeving ‘Geloven in de Buurt’. Het gaat om zo’n honderd buurthuizen door heel Nederland. Rob beheert in Zoetermeer de gezellige en verzorgde locatie ‘Bij Bosshardt’ aan de Justus van Effenhove 37.

Door Simone Langeveld

Zoetermeer - “Weet jij nog wie Majoor Bosshardt is?” vraagt Rob “je weet toch dat dit een Christelijke organisatie is?”. Er volgen mooie verhalen uit het bijzondere leven van deze Haagse jongen die 33 jaar in de Haagse horeca zat en inmiddels 11 jaar voor het Leger des Heils werkt. Hij was ook nachtwaker op de daklozenopvang en werkte op een woonafdeling van ‘het Leger’. Op de beide locaties in Den Haag én Zoetermeer heeft hij werk voor zeker 40 vrijwilligers. Maar in Corona-tijden waarin het weliswaar rustiger is in het buurthuis - er kunnen maar acht bezoekers tegelijk in het buurhuis terecht nu - is de behoefte aan helpende handen groot.
Rob zoekt zowel actieve buurtbewoners, voor de verkoop in de tweedehands kledingwinkel en voor de rol van gastheer of gastvrouw, als mensen die wat meer kunnen brengen: een kok bijvoorbeeld of iemand die coördinerend werk wil doen, een stukje verantwoordelijkheid wil nemen.

Rob: “Het zou fantastisch zijn als een vrijwilliger twee dagdelen van vier uur in de week zou willen en kunnen, maar met vier uur ben ik ook al erg blij!”
In het gezellige en lichte buurthuis wordt twee keer per week een maaltijd bereid met verse ingrediënten (op woensdag en donderdag) “voor een knaak”. Er worden spelletjes gedaan, er wordt hulp geboden bij praktische zaken en je kunt een kop koffie komen drinken. Er zijn spreekuren van de ploeg ‘ambulantwerkers’ die hun cliënten hier ontvangen.
“Bovendien zijn we hier een briefadres voor daklozen. Mensen die werken maar geen vaste verblijfplaats hebben kunnen hier drie dagen per week hun post ophalen, dit wordt geregeld met de gemeente Zoetermeer.”

Robs empathie voor de kwetsbare medemens stamt al uit zijn jeugd. Bus 25 en tram 6 voerden hem langs het gebouw met de neon letters. Rob verwelkomt jou graag om gastvrijheid en gezelligheid én een luisterend oor te bieden aan iedereen die gebruik wil maken van deze warme huiskamer. Maak jij ook graag net dat kleine verschil en geef jij je medemens ook graag die extra kans? Bel Rob voor meer informatie: 06 - 51279890 of stuur hem een mailbericht. r.ten.bosch@legerdesheils.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 14 uur geleden
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 14 uur geleden
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 14 uur geleden
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 15 uur geleden
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24