Rebecca (l) en Marrilynn zijn klaar voor de volgende stap
Rebecca (l) en Marrilynn zijn klaar voor de volgende stap Foto:

ProPatria pupillen naar Jong Oranje

di 29 dec 2020, 13:10 Actueel 1 keer gelezen

De turnvereniging ProPatria, dat gehuisvest is in het spiksplinternieuwe Gymworld, is een zeer grote vereniging met zo’n 1300 leden. Twee leden hiervan, Marrilynn Hendriks (14) en Rebecca Scheffer (13) mogen zich in het nieuwe jaar melden bij de bond. Zij zijn namelijk uitgenodigd voor Jong Oranje. De meiden reageren hier zelf op, terwijl ook hun coach Vincent Vermeulen aanschoof.

Zoetermeer - “Bij wedstrijden was er de laatste tijd steeds regelmatig een bondscoach aanwezig”, antwoordt Marrilyn op de vraag hoe ze in beeld zijn gekomen bij de Jong Oranje selectie. Vincent vult aan: “Ze zitten allebei in een talent ontwikkelingsprogramma. Onder Jong Oranje zit dan een Jong Talenten Selectie. Marrilynn zat daar al drie jaar in en Rebecca al ruim twee jaar. Ze zijn dus in beeld en als je in Jong Oranje wilt komen , moet je wel een bepaalde drempel over. Bepaalde testen worden er gedaan. Marrilynn had zich vorig jaar al geplaatst door een puntenlimiet te halen Dit jaar, door corona, geen wedstrijden dus deden ze allebei een test en dat was prima”. De meiden vertellen enthousiast: “Zo’n twee weken geleden kregen wij positief bericht. We hadden er wel op gehoopt natuurlijk, maar je moet altijd afwachten. Soms is het een verrassing, maar soms reken je er wel een beetje op”. Het wordt een hele verandering vertelt Marrilynn “Ieder maand hebben we één weekend van zondag tot dinsdag, dan lopen we stage in Heerenveen. Heel het team komt dan bij elkaar”. Vincent: “In principe wordt dit dan afgesloten met een Nederlands kampioenschap. Het Europees kampioenschap zou aanvankelijk afgelopen mei worden gehouden, maar is toen verplaatst naar december. Ook dit is uitgesteld en nu wordt dat hoogstwaarschijnlijk 2022.” Een teleurstellend resultaat. “Dan is het driemaal verplaatst en ben ik 16 jaar en behoor ik tot de senioren en kan hier dus niet (meer) aan mee doen”, zegt Marrilynn. Vincent vult aan: “Geen EK dus, maar we hopen dat ze wel aan interlands en topwedstrijden hun vorm kunnen laten tonen”.

Turnopleiding

“In principe doen we alle apparaten hier in de turnhal, maar niet de ringen”, antwoorden Marrilynn en Rebecca op de vraag of ze nog in één specifiek onderdeel uitblinken. Beide meiden trainen per week zo’n 27 uur. Ze zitten op het Picasso Lyceum in Zoetermeer. Rebecca: “We krijgen ook in de les zelf tijd om ons huiswerk te maken. Dus eigenlijk gaat het trainen en de school goed samen hoor.” Marrilynn is op haar zevende begonnen met turnen en Rebecca zelfs op haar vierde jaar. Vincent: “Zo’n turnopleiding duurt gewoon een x aantal jaren. Zes en een half jaar geleden ben ik Marrilynn gaan trainen en met Rebecca zo’n jaar of vier geleden. Dan ontdek je hun talenten en ga je een route uitstippelen en zie je in de loop der jaren progressie bij de meiden. Op een gegeven moment schat je als coach de kansen in en ga je met hen naar zo’n test. Daarna volgt als het ware een selectie procedure”, aldus Vincent.

Nico Mos

Beide meiden trainen zo’n 27 uur per week

Uit de krant