Hiske kreeg haar lidmaatschap van GroenLinks in 2016 als Sinterklaascadeautje van haar zus: “Ik wilde het al heel lang."
Hiske kreeg haar lidmaatschap van GroenLinks in 2016 als Sinterklaascadeautje van haar zus: “Ik wilde het al heel lang." Foto: RM

‘Ik wil strijden voor onze idealen’

Actueel 501 keer gelezen

De Zoetermeerse Hiske Scholtens (20) wordt per 1 juli landelijk voorzitter van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Na zich twee jaar op regionaal niveau te hebben ingezet voor de organisatie, krijgt ze nu de kans dit landelijk te doen. Hiske: “Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel en van daaruit wil ik bijdragen aan een betere wereld.”

Zoetermeer - Zoals haar naam al doet vermoeden is Hiske eigenlijk een geboren en getogen Friezin. “De eerste achttien jaar van mijn leven heb ik in Friesland gewoond”, vertelt Hiske. “Toen ik ging studeren ben ik naar de randstad gekomen. Ik zocht eerst woonruimte in Leiden, maar ik ben uiteindelijk in Zoetermeer terechtgekomen.”

Inmiddels woont ze al drie jaar in Zoetermeer, studeert internationale politiek in Leiden en is actief bij DWARS. Haar interesse in politiek begon al vroeg. “Toen ik veertien jaar was begon de vluchtelingencrisis. Ik werd toen zo kwaad. Waarom kunnen we deze mensen niet op een humane manier behandelen, vroeg ik me af. Ik wilde weten hoe ik daar iets aan kon doen en kwam toen uit op de politiek.”

Haar lidmaatschap van GroenLinks kreeg ze in 2016 als Sinterklaascadeautje van haar zus. Hiske: “Ik wilde het al heel lang, maar mijn moeder vond dat ik moest wachten tot ik achttien was. Uiteindelijk heeft mijn zus het me gegeven.”

Sindsdien is Hiskes betrokkenheid bij GroenLinks alleen maar gegroeid. Afgelopen maand is ze na een spannende stemming gekozen tot voorzitter van het landelijk bestuur van DWARS. “Dat was tijdens het zomercongres van DWARS dat digitaal werd gehouden. Ik had een sterke tegenkandidaat, maar uiteindelijk ben ik het toch geworden.”

Hiske heeft een duidelijk beeld van waar DWARS voor staat. “We willen jongeren enthousiast maken voor politiek. We willen een leerschool zijn voor politiek geïnteresseerde jongeren en we willen invloed uitoefenen op GroenLinks. Daarnaast moeten we ook kritisch zijn op GroenLinks en onze mening duidelijk laten horen, bijvoorbeeld over de formatie. Als voorzitter ga ik me daar samen met de leden voor inzetten.”

Hiske neemt een tussenjaar van haar studie om de functie goed te kunnen vervullen. “Dat was een moeilijke beslissing, want ik vind mijn studie ook erg leuk. Maar het voorzitterschap is een full time functie waarbij je moet oppassen dat het niet ‘full life’ wordt. Ik heb gehoord dat je er makkelijk meer dan zestig uur in plaats van veertig uur in de week aan besteedt.”

Verder dan dit ene jaar kijkt Hiske nog niet. “Ik wil strijden voor onze idealen en laten zien dat jongeren ook interesse hebben in politiek. Dat kan op vele manieren. Voor nu heb ik het gevoel dat dit goed is om te doen, hoe ik het daarna ga invullen weet ik nog niet.”

Renate Mamber

‘Gevoel dat dit goed is om te doen’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 23 uur geleden 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1