Emeritus hoogleraar pedagogiek, Micha de Winter (links) in gesprek met jongere Leroy (links) en begeleiders (rechts).
Emeritus hoogleraar pedagogiek, Micha de Winter (links) in gesprek met jongere Leroy (links) en begeleiders (rechts).

JESS biedt jongeren advies op maat

Actueel 451 keer gelezen

De stichting waarbinnen onder andere het Jongeren Informatie Punt (JIP), het Jeugd Interventie Team (JIT) en het School Maatschappelijk Werk (SMW+) samenwerken heeft een nieuwe naam: JESS. De letters staan voor Jong En Samen Sterk. De naam werd verleden week onthuld door wethouder Kavita Parbhudayal (onder andere jeugd)

Den Haag - Door de jaren heen werd al steeds nauwer samengewerkt tussen de verschillende organisaties om de hulp aan jongeren zoveel mogelijk te stroomlijnen. Dat proces kwam in een stroomversnelling door de decentralisatie in 2015 toen vele taken op het gebied van jeugd naar de gemeenten zijn gegaan. Dat was aanleiding voor een aantal organisaties om hun krachten te bundelen onder de noemer Xtra Plus.
Sinds 2015 werd steeds meer samen gewerkt. Ook werd nieuwe dienstverlening op maat ontwikkeld. Dit gebeurde op verzoek van gemeenten of als antwoord op signalen van jongeren. Een voorbeeld hiervan is schulddienstverlening voor jongeren. Ook het School Maatschappelijk Werk (SMW+) is in 2015 aangesloten bij de bestaande samenwerking tussen de organisaties die jongeren begeleiden..
Om dit palet aan dienstverlening en de samenhang van het aanbod duidelijker te kunnen uitleggen aan de doelgroepen, is ervoor gekozen om verder te gaan onder een naam die past bij de basisfilosofie en het brede aanbod; Stichting JESS - Jong En Samen Sterk. Uiteraard blijven het JIP, JIT en SMW+ ook gewoon vindbaar onder de eigen naam.
Tijdens de lancering van de naam JESS kwam emeritus hoogleraar pedagogiek, Micha de Winter, aan het woord. Hij hield een gepassioneerd betoog om jongeren te ondersteunen vanuit hoop en hen perspectief te bieden vertrekkende vanuit hun eigen talenten en kracht.
Ook jongeren vertelden bij deze gelegenheid hoe die hulp er in praktijk uitziet. “Mijn begeleider hielp mij mijn schulden op te lossen, waardoor er een enorme last van me af viel. Er ontstond daardoor ruimte om op andere vlakken verder te werken aan mezelf. Ik heb nu meer rust en heb de regie weer terug op mijn eigen leven”, aldus Leroy.
Wethouder Parbhudayal ziet het belang van de vroegtijdige, preventieve aanpak die de medewerkers van JESS kunnen bieden. “Voorkomen is beter dan genezen. Ik maak me er hard voor dat we kinderen en jongeren veel beter en eerder kunnen ondersteunen en helpen in het volwassen worden. Daarmee hopen we ook te voorkomen dat ze in de complexe jeugdzorg belanden”.
Margo van Rheenen, bestuurder van JESS, sloot daarbij aan met de volgende woorden: “Advies en begeleiding op maat zijn cruciaal voor jongeren. Tijdens die 27 eerste levensjaren wordt de basis gelegd voor hun verdere leven. Daarom spreken we ook niet van een hulpverleningsplan maar van een toekomstplan.”

Meer informatie is te vinden op www.stichtingJESS.nl

Van de redactie

“Advies en begeleiding op maat is cruciaal”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22