Afbeelding

Dat verdient een bloemetje

Actueel 212 keer gelezen

ZOETERMEER - Soms hoef je een mooi verhaal niet te zoeken, maar ligt het zo voor het oprapen…  Dat gebeurde afgelopen zondag voor de hekken van Sportpark FC Zoetermeer.
“Zo’n zondagmiddag, lekker nog even een balletje trappen met je zoon, je kent dat wel”, aldus Eelco van Voetbalzaken. Zondagmiddag trof hij een dame bij het toegangshek die fanatiek met een vuilknijper het vele zwerfvuil aan het opruimen was. En zoals de meeste van ons Eelco kennen knoopte hij direct een praatje aan met deze actieve dame.
“Iemand die ‘zo maar’ de rommel voor onze deur opruimt, daar wil ik meer van weten.” vertelt hij.

En zo kwam het dat Irene van den Berg -want zo heet de hoofdpersoon- afgelopen woensdagavond om 19.30 uur, mét knijper, bij FC Zoetermeer was uitgenodigd voor een lekkere kop koffie om te vertellen wat haar ertoe bracht om dit te doen.

Irene van den Berg, 60-plusser en woonachtig in Rokkeveen, de ‘natuurstenenbuurt’. “Ik doe dit sinds 1 januari. Het is nodig” begint ze haar verhaal. “Ik wilde na de eerste lockdown iets aan mijn gezondheid doen. De kilootjes waren er inmiddels aangevlogen en ik vond het tijd om in beweging te komen”. En dat deed ze. Ze ging wandelen. En wat haar tijdens die dagelijkse wandelingen door de wijk opviel was de enorme hoeveelheid zwerfvuil die ze aantrof, en dan met name mondkapjes. Gezien het nabij gelegen vogelnatuurgebied De Groenzoom maakte ze zich ook erg zorgen over de gevaren hiervan voor de vogels.

Daar wilde ze iets aan doen en haar motto ‘laat een plek altijd schoner achter dan dat je hem aantreft’ deed haar besluiten om bij de gemeente Zoetermeer een ‘vuilknijper’ aan te vragen en aan de slag te gaan. “Een win-win situatie. Ik ben in beweging en de buurt knapt ervan op”.

Afgelopen jaar heeft Irene kilometers langs de hekken van FC Zoetermeer geraapt. Doordat ouders niet meer op de velden mochten komen stonden ze in de bosjes langs de hekken om hun kroost te supporten. En mede daardoor, helaas, ontstond een flinke hoeveelheid vuil. Mondkapjes, blikjes, plastic flesjes, fiets- en boodschappentassen vol heeft ze het afgelopen jaar opgeraapt. Irene: “Het terrein óm je voetbalvelden heen zegt ook iets over je vereniging. Dat wil je niet. En mensen mopperen wel over de rommel, maar als iedereen wat opraapt is het zo weg.”

Op 1 juli a.s. wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Voor ieder flesje met een inhoud van minder dan een liter wordt 15 cent statiegeld gerekend. “Een extra motivatie om je troep op te ruimen. Wanneer iedereen op het sportpark die kleine flesjes bijvoorbeeld in een centrale opvangbak gooit, moet je eens kijken wat je na een seizoen aan extra opbrengst hebt! Kan je leuke activiteiten van organiseren voor de leden!” aldus Irene. “En eind 2022 geldt dat ook voor alle blikjes!”

En zo is het!
Dus lieve spelers, ouders, bezoekers; kijk eens wat vaker om je heen als je bij FC Zoetermeer bent. Doe als deze bevlogen wijkbewoonster! Pak van de grond wat daar niet hoort, gooi je vuilnis in de prullenbak, spreek elkaar aan op het laten slingeren van spullen en wees een voorbeeld voor elkaar!

Laatste vraag aan Irene: Wat doet u met al het geraapte vuil? “Haha, dat staat in zakken in de voortuin. Gelukkig heb ik goede contacten, via de gemeente, met het groenbedrijf Van der Spek. Eén keer in de zoveel tijd bel ik ze en binnen een mum van tijd komen ze de zakken zwerfvuil ophalen. En echt, FC Zoetermeer ligt in een mooie wijk, is een mooie club, er is zoveel groen, dus hou het schoon!” waarop Eelco aanvult: “Onze doelstelling bij FC Zoetermeer is om iedereen met plezier te laten sporten. Als het bij onze leden een goeie gewoonte wordt om alles op te ruimen komt de omschakeling voor alle bezoekers van ons mooie sportpark vanzelf”.

Uit handen van Eelco heeft Irene namens FC Zoetermeer een dik verdiende bos bloemen ontvangen voor haar fantastische werk, niet alleen rondom de velden van de club maar door de hele wijk Rokkeveen. Zij is een voorbeeld voor ons allemaal, want bij de leukste club van Zoetermeer geldt ook ‘Schoon is gewoon, dat doen we samen!’


Wilt u ook iets doen tegen zwerfafval in onze buurt, neem dan contact op met de gemeente via schoonisgewoon@fczoetermeer.nl of lijkt het u leuk om één van de vele vrijwilligerstaken bij FC Zoetermeer op te pakken, stuur een mailtje naar vrijwilligers@fczoetermeer.nl


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38