Annelize van der Helm trots naast haar foto
Annelize van der Helm trots naast haar foto Foto: L. van der Helm

Zoetermeerse fotografe Annelize van der Helm trots op haar foto in museum Hilversum

Actueel 32 keer gelezen

Op zaterdag 8 augustus werd de fototentoonstelling PANDEMIC officieel geopend. De tentoonstelling laat een verscheidenheid aan beelden zien over de gevolgen van de coronacrisis in onze samenleving. Uit de ruim 2.500 foto’s die door bekende en minder bekende Nederlandse fotografen werden ingezonden voor de fotowedstrijd ‘Care4Corona’ is een selectie te zien van meer dan 150 foto’s. Naast de films van Lieve Blancquaert, Jiri Büller en Robin de Puy is er ook werk te zien van fotografen Koos Breukel, Ilvi Njiokiktjien, Ad Nuis en Raymond Rutting. Er zijn intense, verdrietige, ontroerende, grappige, mooie, vreemde en hartverwarmende beelden te zien. De tentoonstelling is de moeite waard om een bezoek brengen.

De Zoetermeerse fotografe Annelize van der Helm heeft ook foto’s ingestuurd, waarvan er 3 werden genomineerd door de vakjury. Eén van deze foto’s werd door de jury gekozen als weekwinnaar en hangt nu vrij groot in het museum. De foto van Annelize werd door Ilvy omschreven als een klassiek portret, waarbij het mondkapje niet de hoofdrolspeler is, maar het model en de druppels wel, een beeld waar je naar blijft kijken.

Annelize heeft op een regenachtige dag besloten de Randstad-rail naar Den Haag Centraal te pakken om foto’s te maken van reizigers in het openbaar vervoer. Over de foto die nu in het museum hangt vertelt ze dat ze deze vrouw in de tram zag zitten en snel op het raam tikte om te vragen of ze een foto mocht nemen. De vrouw vond het prima en ging weer door met waar ze mee bezig was. Annelize moest heel snel zijn omdat de tram maar kort stilstond. Wie deze jonge vrouw is weet ze niet maar de foto is wel geworden zoals zij in gedachten had. Haar inspiratie voor deze foto ontstond toen ze in 2018 een fototentoonstelling bezocht van de inmiddels overleden fotograaf Michael Wolf.

De tentoonstelling kan nog bezocht worden tot en met zondag 20 september

Openingstijden museum Hilversum: maandag t/m zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Adres: Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum (kaartjes vooraf reserveren).

Uit de krant