Sprinter op weg naar Halte Dorp
Sprinter op weg naar Halte Dorp Oud Soetermeer (foto Mieke Kaashoek)

zoetermeerlijn

maandag 7 november 2022 14:00 t/m zaterdag 17 december 17:00

In het kader van ’Zoetermeer 60 jaar New Town’ organiseert het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) een tentoonstelling over de ‘Zoetermeerlijn’ en de ‘Sprinter’. 

In 1972 startte na een lange voorbereiding officieel de bouw van de Zoetermeerlijn. De Nederlandse Spoorwegen (NS) exploiteerden deze spoorlijn van 1977 tot 2006. Deze nieuwe spoorlijn was (in zijn begintijd) uniek zowel wat betreft rollend materieel, de ’Sprinter’, traject, spoorbanen, als de integratie met de groeistad Zoetermeer. De lijn voorzag en voorziet in het openbaar vervoer tussen Den Haag en Zoetermeer met een omgeklapt lus-traject in Zoetermeer, de krakeling genoemd. Sinds 2006 wordt deze openbare vervoersvoorziening door de trams van Randstadrail verzorgd. 

In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan aspecten als voorbereiding en onderhandeling, bouw, materieel- en trajectkeuzes, integratie met de stad, ervaringen van NS en reizigers. Ook aan de dingen die moesten wijken voor de aanleg van de lijn wordt aandacht besteed.