• Alles
 • (6)
  Film
 • (15)
  Algemeen
 • (2)
  Sport
 • (1)
  Theater
 • (1)
  Religie
 • (2)
  Muziek
 • (4)
  Cursus-Workshop

Vrede verbindt - Vredeszondag

zondag 20 september 9:30 t/m 11:30 uur

AD / Fred Leeflang

Vredesvieringen in Zoetermeerse kerken – 20 september ‘20

Maak het verschil!

‘Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen over jezelf. Nee, jullie moeten bescheiden zijn, en een ander belangrijker vinden dan jezelf. Denk niet alleen aan jezelf, maar zorg juist voor elkaar’.

De christelijke apostel Paulus in zijn brief aan de inwoners van Filippi, 61 na Chr.

De moderne massamedia laten je op allerlei manieren kennisnemen van de actualiteit. De ellende van velen wordt dagelijks zichtbaar gemaakt. Vaak voel ik me machteloos en vraag me af of ik iets kan bijdragen aan het verzachten van het leed. De kans is aanwezig dat ik de ogen sluit voor wat op me afkomt terwijl ik weet dat in ieder mens, zeker in de lijdende mens, het gelaat van God zichtbaar wordt. Hoe te handelen? Paulus geeft in zijn brief aan de christenen van Filippi een richting aan: hij roept op tot eenheid. Eenheid met Christus en met elkaar, in verbondenheid.

Eensgezindheid. In een tijd van globalisering vallen de grenzen weg. De hele wereld is de gemeente die door Paulus wordt aangesproken. De vraag naar vrede is niet het probleem van anderen. Het is ons probleem als wereldgemeenschap, waarvoor we de ogen niet kunnen en mogen sluiten. Die ander behoort namelijk tot dezelfde wereldgemeenschap. De eensgezindheid waar Paulus op doelt, is in een tijd van globalisering de eensgezindheid waar deze wereldgemeenschap met al zijn verschillen naar streeft. Moeten daarmee alle verschillen weggepoetst worden? Niet als je de verschillen ziet als wederzijdse verrijkingen. De ander als verrijking zien, maakt die ander belangrijker en jezelf bescheidener. Die ander is zo geen object van jouw zorg, maar wordt subject. Vrede betekent verbinding zoeken op uitnodiging van die ander. Zo maak je het verschil. In die zin kun je zeggen: vrede verbindt verschil.

Www.VredesweekZoetermeer.nl


deel deze activiteit

Locatie

Bibliotheek Forum Zoetermeer
Zoetermeer
Stadhuisplein 1
2711ec


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden