Burgemeester Michel Bezuijen zit aan de ontbijttafel met leerlingen van groep 7 van de Florence Nightingale School. Foto Kees van Rongen
Burgemeester Michel Bezuijen zit aan de ontbijttafel met leerlingen van groep 7 van de Florence Nightingale School. Foto Kees van Rongen

‘Goed ontbijt belangrijk voor ieder kind’

Actueel 647 keer gelezen

ZOETERMEER - Het was woensdag een feestelijke dag op de Florence Nightingale School. De leerlingen van groep 7 waren uitgenodigd voor het Nationale Schoolontbijt. Omdat burgemeester Michel Bezuijen daarbij aanwezig was en ook een ontbijtje kreeg voorgeschoteld, had de school gekozen voor het Burgemeestersontbijt.

Door Kees van Rongen

Directeur van de Florence Nightingale School, Niels Douma, benadrukte dat gezond eten een van de speerpunten van de school aan het Zanzibarplein in de wijk Oosterheem is. “We besteden veel aandacht aan een gezonde leefstijl. Onze school is in het bezit van drie verschillende certificaten op het gebied van Gezonde School namelijk sport en bewegen, voeding en relationele ontwikkeling. Verspreid over het schooljaar zijn er meerdere weken gepland waar er extra aandacht is voor bewegen, gezonde voeding en gezond gedrag. Zo is er een themaweek lentekriebels, zijn er sportclinics en is er fruit tijdens de pauzes. Nu is er dan het Burgemeestersontbijt. Een goed ontbijt is zo belangrijk,” meent schooldirecteur Douma. “Ik weet, dat er sommige kinderen zonder ontbijt naar school komen. Kinderen waarvan je het niet verwacht en ik verbaas me er over, dat het gebeurt in een nieuwbouwwijk als Oosterheem. Je ziet in de loop van de dag, dat ze nog nauwelijks energie hebben om de les te volgen.” Burgemeester Bezuijen zat ’s morgens al om half negen aan de ontbijttafel met de leerlingen van groep 7. “Ik ben blij met het initiatief van de school. Het is zo belangrijk om de dag goed te beginnen met een ontbijt. Voor ik de deur uit ga, ontbijt ik elke dag,” zei hij tegen de kinderen. Tijdens het ontbijt kwam de juf met de stelling: ‘Gemeente moet schoolontbijt verzorgen voor kinderen die thuis geen ontbijt krijgen’.
Een van de leerlingen reageerde, dat niet alleen de gemeente hiervoor moet zorgen. “De mensen in de buurt zouden elkaar moeten helpen.” De burgemeester vond dat een prachtig idee. “Overigens regelt de gemeente al op verschillende scholen een ontbijt voor kinderen, die geen ontbijt thuis krijgen.”
Van groep 7 op de Florence Nightingale School zeiden de leerlingen dat ze allemaal thuis ontbijten. Eén leerling niet. “Ik eet elke avond laat en veel en dan heb ik ’s morgens geen trek.” Hij liet dan ook zijn broodje staan.
De burgemeester raadde de kinderen aan vooral regelmatig en gezond te eten. “Eigenlijk zo min mogelijk snoepen, maar daar heb ik zelf wel wat moeite mee, want ik snoep geloof ik teveel.”
Een andere stelling: ‘Ontbijten met een tablet, smartphone of tv. Dat kan best.’ Daar waren de meningen over verdeeld. Maar de meeste ouders wilden toch, dat de kinderen aan tafel zonder mobieltje het ontbijt, lunch of avondeten gebruikten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie gisteren 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1