Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen

Hoogste waardering oude objecten kijkdepot

Actueel 505 keer gelezen

Zoetermeer- Wat is het waard en waar hoort het thuis? Dat zijn de vragen, die aan de bezoekers van het kijkdepot van museum De Voorde aan het Stadhuisplein 21 worden gesteld. Nog tot en met 27 april zijn bezoekers welkom elke woensdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur om hun mening te geven. Daarnaast kunnen mensen online swipen op foto’s en objecten waarderen.

Door Kees van Rongen

In het kijkdepot werd afgelopen week een tussenrapportage gegeven over de waardering van objecten. Ruim vijfduizend objecten zijn in het depot opgeslagen. Bij 31 objecten kan men met een label aangeven of het laag, midden of hoog wordt gewaardeerd.
De samensteller van de swipocratie, de studente Hannah Bakker van de Reinwardt Academie, constateerde aan de hand van de reacties tot nu toe, dat nieuwe objecten minder gewaardeerd worden dan oude. Als voorbeeld gaf zij de klompenkar uit 1932 van Gerrit Aalbert van Oosterom. In die tijd kwamen de groenteboer, melkboer, kruidenier, slager, bakker en schillenboer aan de deur om hun waren te verkopen. Van Oosterom deed dat elke dag met zijn rijdende schoenen- en klompenwinkel. Behalve op woensdag dan, want dan deed hij zijn inkopen.
“De waardering van de klompenkar werd door swipen met 91 procent gekozen tegen een rode kan uit 1987 met 34 procent,” liet Hannah Bakker zien. Bij de waardebepaling gaat het niet om de geldwaarde, maar om de historische, artistieke en maatschappelijke waarde. Zij volgt het hele proces van de ontzameling van de museale objecten in Zoetermeer.
Merel van der Vaart van het Stedelijk Museum Schiedam liet vorige week in Zoetermeer zien hoe men in Schiedam met de waardebepaling van objecten was omgegeven. “Het is belangrijk wat de inwoners ervan zeggen, want zij kennen de stad het beste.” In Schiedam ging het ook om zo’n vijfduizend objecten. Uiteindelijk kwam daaruit, dat ruim 1100 objecten te maken hadden met de geschiedenis van Schiedam en ruim 800 objecten kwamen niet uit Schiedam.In het kijkdepot kun je zien wat er in de afgelopen dertig jaar verzameld is. Vrijwel alle objecten zijn door Zoetermeerders geschonken. “Het blijft leuk om een kijkje achter de schermen van het museum te nemen en de vele streekhistorische schatten te ontdekken, die normaal niet voor het publiek toegankelijk zijn,” vertelt museumdirecteur Hans van de Bunte. Wie wil deelnemen aan een werkgroep waarderen van de collectie van museum De Voorde kan zich aanmelden via de website www.museumdevoorde.nl .

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Bewoners, familie, zorgmedewerkers en vrijwilligers van Floriadehof lopen het Vergeet-mij-niet-pad naar winkelcentrum Rokkeveen. Foto Kees van Rongen
Vergeet-mij-niet-pad in Rokkeveen in gebruik 18 uur geleden
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 1 mei, 07:16
Vrijwilligers helpen met huiswerk maken.
Kansengelijkheid door studieplekken bij Piëzo 30 apr, 13:18
Kennismaken met de koeien tijdens de Open Boerderijdagen
Kom kijken bij de boeren in de buurt 30 apr, 11:57
Twee slechtvalkkuikens, een mannetje en een vrouwtje, dus beschuit met muisjes hoewel ze vogels eten. Foto: Martin Mollet
Twee slechtvalkjes geboren op toren Onder de Loep 30 apr, 11:16 2
Foto: Patricia Munster
Dodenherdenking in Zoetermeer 30 apr, 10:30
Sachi en Jolie doen mee aan Theater na de Dam.
Theater na de Dam brengt pittig populisme met leuke cast op 4 en 5 mei 29 apr, 12:12
Koninklijke onderscheiding voor Zoetermeerders: (v.l.n.r.) de heer De Gier, mevrouw Pelt-Spaans, mevrouw Plug-Seefat, de heer Pet, de heer Versluis, burgemeester Bezuijen, Jelte Petri, mevrouw van der Knaap-Niazian, de heer van den Berg, mevrouw Feeke-Bosma, mevrouw Bierman-Verhagen, mevrouw Bosman-Asselman, de heer Clason. Foto: Gerard van Warmerdam
Lintjesregen in Zoetermeer, dit jaar ook een jeugdlintje uitgereikt 26 apr, 14:07