Afbeelding

Column burgemeester Bezuijen: Zorgen om geboortezorg

Actueel 584 keer gelezen

‘HagaZiekenhuis wil definitief af van geboortezorg in Zoetermeer, gemeente des duivels’, kopte Omroep West vorig jaar april, naar aanleiding van het plan van het ziekenhuis om de geboortezorg te schrappen. Meer mediaberichten volgden. Het zijn plannen waar het gemeentebestuur zich grote zorgen over maakt, net als veel inwoners. Reden om intensief in gesprek te gaan met het ziekenhuis. Het besluit ligt echter niet bij ons. Het Haga beslist over de toekomst van hun ziekenhuis. Gestuurd door zorgverzekeraars. Zo is het in Nederland nu eenmaal geregeld.
Aanstaande moeders verenigden zich. Zij boden de Tweede Kamer een petitie met 15.000 handtekeningen aan. Dit maakt indruk, maar een petitie helpt evengoed niet om de begroting van het ziekenhuis rond te krijgen. We vroegen de GGD onderzoek te doen naar de effecten en risico’s van het schrappen van de geboortezorg. Dit rapport onderbouwt de pijnlijke verwachting van aanstaande moeders en professionals dat de sluiting een negatieve impact heeft op de gezondheid en het welzijn van zwangere vrouwen en hun baby’s.
De onrust beperkt zich niet meer tot de gemeentegrenzen, want ook ziekenhuizen in de regio geven aan nu vaak al vol te zitten waardoor zij een beroep moeten doen op Zoetermeer. Dat kan straks niet meer, laat staan dat zij extra bevallingen aankunnen. Aanrijtijden van ambulances naar ziekenhuizen in de regio zullen verdubbelen. Dit stelt mij allemaal niet gerust dat de oplossing in de regio gevonden kan worden. Wethouder Ter Laak blijft namens de gemeente alles doen wat in ons vermogen ligt om de geboortezorg te behouden. We willen hierbij alle oplossingen verkennen. Verpleegkundigen voorrang op de woningmarkt, 24-uurs kinderopvang mogelijk maken, betere OV? Wij steunen het ziekenhuis. Het belang van onze inwoners staat voorop. Ik hoop dat dit besef ook doordringt bij de directie van het ziekenhuis. Want, om met de woorden van de raad af te sluiten: wanneer het om luttele miljoenen gaat, mogen er geen mensenlevens in gevaar worden gebracht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21