De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen

Actueel 422 keer gelezen

Zoetermeer - Drie blije winnaars en vier trotse genomineerden tijdens de prijsuitreiking van de Kunst- en Cultuurprijzen. De voorstelling Taboe van Greg & Baud Productions won de Kunst- en Cultuurprijs voor 2023. Tobias Becker Hoff kreeg de stimuleringsprijs voor zijn inzet om de openbare ruimte te verfraaien met kunst op muren. En Arie Verstegen, de directeur van Poppodium De Boerderij, die dit jaar het stokje over gaf, won de Oeuvreprijs voor 25 jaar directeurschap van Poppodium De Boerderij.

Door Hélène Ouwerkerk

Arie Verstegen is bescheiden maar toch ook een beetje trots dat juist hij de oeuvreprijs in de wacht heeft gesleept. “Het kan naast de andere twee cultuurprijzen die ik eerder in Zoetermeer heb gewonnen. Ik heb ze nu alle drie (Arie Verstegen won eerder de Kunst- en Cultuurprijs en de EVO kunst & cultuurprijs red.)”, lacht Verstegen. “De oeuvreprijs is toch mooi. Ik ben trots dat het toch is gezien”, zegt hij.

Vijf genomineerden maakten kans om het Visdiefje, de Kunst- en Cultuurprijs in de wacht te slepen. Dit waren Standpuntjes - Wijck, De Goede Woning, Theo van de Wetering en Urban Art Studio, Stichting Niet Alleen, Doornroosje – B&M Entertainment, Kick’n on Top van Kick’n Studios en de voorstelling Taboe van Greg & Baud. Uit de vijf genomineerden koos de jury Greg & Baud Productions met de zelfgeschreven voorstelling Taboe: een voorstelling over huiselijk geweld en complex trauma. De jury: “Wat een durf om zelf een voorstelling te maken over zo’n moeilijk onderwerp. De combinatie van het maatschappelijke thema met zang, spel en educatieve scenes, maakt dit een voorstelling die je gezien moet hebben.” Greg & Baud Productions ontving een cheque van € 750 en het bronzen Visdiefje uit handen van wethouder Marijke van der Meer.
Dolblij zijn Justine Buijserd, Amy van der Helm en Demi die samen met Stefanie Roland de voorstelling hebben gemaakt. Tijdens de prijsuitreiking spelen zij ook een scène uit de indrukwekkende voorstelling die de zaal stil krijgt. “Deze voorstelling was voor ons een noodzaak om te maken juist om de kinderen die hiermee te maken krijgen een stem te geven. Want 4600 kinderen krijgen te maken met geweld”, vertelt Demi. Amy die zelf in de kinderopvang werkt, ziet een kentering. “Afwijkend of agressief gedrag zet ook mensen die met kinderopvang aan het denken. En dat is belangrijk.”

De gemeente reikt ook de Stimuleringsprijs uit met een geldbedrag van € 250. Deze prijs kreeg kunstenaar Tobias Becker Hoff de prijs. “Als graffiti-artiest is het werk van Tobias al op veel plekken in de stad te zien. Met zijn Urban Arts Studio zet hij deze kunstvorm in om nog meer mensen kunst- en cultuur te laten beleven”, aldus de jury. “Ik had deze prijs niet verwacht omdat ik al zo lang bezig ben met graffiti kunst in de openbare ruimte”, zegt Tobias. “Nu het weer mooi weer wordt gaan we met de Urban Arts Studio weer aan de slag bijvoorbeeld aan de Osylaan, Dorpsstraat, Moerwijk en Moerwater.” Soms is een schildering voor langere tijd maar soms voor kortere tijd. En soms blijft iets langer staan dan verwacht. “Toen we met de kunstenaars in 2017 het Hopman gebouw naast het station aanpakten was het de bedoeling voor twee jaar. Maar nu staat het er nog steeds. Het is jammer want hierdoor begint de schilderingen wel een beetje te vervagen.

De prijzen zijn allemaal gemaakt door de Zoetermeerse kunstenaar Fieke Hordijk. Het Visdiefje heeft zij voor de 19e keer vervaardigd. “Voor de oeuvreprijs heb ik een cirkel gemaakt want dat vind ik passend. De stimuleringsprijs is een fitis. Dat is een vogel die 2000 kilometer vliegt, een nest maakt en dan weer terugkeert. Dat vond ik wel toepasselijk”, aldus Hordijk.

De jury bestond dit jaar uit Jan Iedema (wethouder), Hasan Tasdemir (directeur Nationaal Videogame Museum), Hélène Ouwerkerk (hoofdredacteur Streekblad Zoetermeer), Charlotte Hensen (Commissielid gemeenteraad en beeldend kunstenaar) en Remco Koers (fotograaf). De prijzen zijn een initiatief van de gemeente Zoetermeer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21