Afbeelding

Helemaal geen plek in de regio

Actueel 1.648 keer gelezen

Zoetermeer - Het Netwerk Acute Zorg West (NAZW) verwacht grote problemen in de regio als het Haga Ziekenhuis haar voornemen doorzet en de afdeling geboortezorg in Zoetermeer sluit. Volgens het rapport van de NAZW kunnen de ziekenhuizen in de regio de aanloop van Zoetermeerse baby’s helemaal niet aan. Daarom vindt de NAZW het een slecht idee als de afdeling geboortezorg in Zoetermeer wordt gesloten.

Het rapport van de NAZW is het tweede rapport over het al dan niet sluiten van de afdeling in Zoetermeer. Eerder al kwam de gemeente met een eigen rapport dat door de GGD was opgesteld. Dit rapport ging vooral over de impact voor bevallende vrouwen en verloskundigen.
Het rapport van de NAZW gaat vooral in op de impact in de regio. In Zoetermeer worden 1100 baby’s geboren. Als die naar Den Haag, Delft, Gouda of Leiden moeten levert dat een probleem op. Het Haga Ziekenhuis in Den Haag en het Reinier de Graaf in Delft kampen met een personeelstekort. Leiden heeft geen ruimte en Gouda heeft geen kamers en geen personeel. De ziekenhuizen laten aan het NAZW weten dat ze de Zoetermeerse geboortes allen kunnen opvangen als daar extra geld van de zorgverzekeraars tegenover staat.
Wethouder Ingeborg ter Laak onderschrijft het onderzoek en de bevindingen komen overeen met het door de gemeente gemaakte GGD-rapport. De wethouder maakt zich er grote zorgen over dat de problemen in de regio alleen maar gaan toenemen als het Haga Ziekenhuis haar plannen doorzet. Ter Laak schrijft in een memo: “De vraag is of deze investeringen verzekeraars uiteindelijk niet meer geld gaan kosten als de afdeling acute verloskunde in Zoetermeer wordt gesloten. Een besluit over de toekomst van geboortezorg mag niet alleen worden gebaseerd op financiële en medische argumenten.”

Het Haga Ziekenhuis komt in april nog met een eigen rapport. Dan gaat het ziekenhuis een besluit nemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21